Początki działalności mleczarni sięgają roku 1900. Produkowano tu już w owym czasie masło, twarogi, sery dojrzewające i harceńskie. Dziś Spółdzielnia Mleczarska ,,DEMI,, umiejętnie łączy elementy nowoczesnej technologii, zastosowanie maszyn i urządzeń najnowszych generacji z zachowaniem tradycyjnych sposobów wytwarzania tych produktów, które klienci znają i akceptują już od wielu lat.
Sztandarowym wyrobem Spółdzielni jest tradycyjny, lokalny Ser Górowski – to prawdziwe arcydzieło o wadze około 0,40kg jest ręcznie formowane w kształcie owalnym. Zawiera 23% tłuszczu, jest naturalnie wędzony. Unikalna receptura zadowoli każdego z Was.
Innym godnym uwagi każdego smakosza serem jest Ser Gouda z dodatkiem przypraw wędzony w naturalnym dymie. Jest to ser typowo biesiadny, wspaniały na przekąski, twardy pikantny, pełnia wędzonego i ziołowego smaku.
W bogatej ofercie znajdziemy też Ser Demires – 26% tłuszczu – bardzo łagodny ser o zmysłowym, lekko słodkim orzechowym smaku, z dużymi dziurami, bardzo smaczny.
Oprócz serów twardych spróbujemy tu twarogów i twarożków oraz wybornego masła.
A więc Turysto: głowa do Góry i wędruj do Spółdzielni Mleczarskiej Demi!
Spółdzielnia Mleczarska DEMI
ul. Poznańska 18
56-200 Góra
Telefon: 65 543-25-07, 65 543-26-47
e-mail: demisekretariat@wp.pl