Spółdzielnia ta dumna jest szczególnie z jednego ze swoich wyrobów: znanego szeroko i cenionego masła tradycyjnego. Masło tradycyjne produkowane jest w Międzyborzu od czasu zakończenia II wojny światowej. Do jego produkcji wykorzystuje się mleko krowie, które dostarczają do mleczarni miejscowi rolnicy. Tradycyjny smak masła został zachowany przez ponad 60 lat, a technologia jego produkcji nie ulegała zmianie. Nazwa „masło tradycyjne” znajduje pełne uzasadnienie w ciągłości i niezmienności tradycyjnego procesu jego powstawania dawniej i dzisiaj. Obecnie, tak jak przed laty, masło powstaje nie w produkcji wielkoseryjnej, lecz przy zastosowaniu czasochłonnych tradycyjnych metod, które bezpośrednio wpływają na wysoką jakość produktu. I właśnie ta jakość została nagrodzona złotym medalem w kategorii SKARBY NATURY podczas Targów Produktów Regionalnych w Warszawie. Nie wykorzystuje się przy produkcji masła konserwantów, dlatego też wyrób z Międzyborza smakuje tak, jak tradycja: naturalnie i niepowtarzalnie!
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Międzybórz
ul. Wrocławska 17,
56-513 Międzybórz
tel: 62 785 60 05
osm.miedzyborz@adres.pl