W gospodarstwie tym to nie troskliwi gospodarze budzą rano swoich gości na śniadanie, lecz pianie kogutów. Śniadanie złożone oczywiście z produktów wytworzonych w „domu i zagrodzie”, bardzo lokalnych, zdrowych i smacznych.
Szczególnie polecamy kozie mleko i własnego wyrobu twarożek.
Jednak produktem, po który specjalnie warto zabłądzić do leżącego z boku utartych turystycznych szlaków Gorzeszowa jest specjalność gospodarstwa: miodowo – miętowy kwas chlebowy. Kwas chlebowy to staropolski napój, który pijano także na Dolnym Śląsku od wieków. Niegdyś wytwarzano go w każdym gospodarstwie, zastępował on dzisiejsze napoje gazowane i w odróżnieniu od nich był zdrowy i naturalny. Kwas chlebowy otrzymywany jest w prostym, naturalnym procesie fermentacji pełnoziarnistego chleba, po zmieszaniu go ze źródlaną wodą. Napój ten zawiera również witaminy, substancje mineralne, oraz żywe bakterie kwasu mlekowego. Koniecznie zapytajcie Gospodarzy o ten specjał!
Jednak na staropolskim miodowym kwasie chlebowym nie kończy się wielowiekowa tradycja ożywiana dziś w Zielonym Marzeniu w Gorzeszowie. Dla turystów szukających nowych wrażeń i pragnących zgłębić tajniki kulinarnych tradycji naszych przodków organizowane są bowiem tutaj niezwykle ciekawe warsztaty kuchni średniowiecznej. A więc: rycerze, giermkowie i białogłowy hajże, do Gorzeszowa!
Gospodarstwo ekologiczne „Zielone Marzenie”
Małgorzata Bliskowska
Gorzeszów 109
58-400 Kamienna Góra
Tel: 603 082306