Zakład ten szczyci się jedną z najdłuższych tradycji mleczarskich na Dolnym Śląsku. W pięknym, wybudowanym z czerwonej cegły, przypominającym pałac raczej, niż obiekt produkcyjny, budynku dawnego browaru mleczarnia funkcjonuje nieprzerwanie od 1942 roku, czyli minęły już 72 lata! Po II wojnie była to nawet swoista „mleczarnia międzynarodowa”, gdyż zatrudniała wtedy 28 osób, w tym 20 Niemców, 6 Polaków i 2 Francuzów. Być może fakt ten przyczynił się do tego, że w 1954 r. uruchomiono w Kamiennej Górze pionierską w skali kraju produkcję sera pleśniowego Roquefort, którego nazwę francuską zmieniono w 1965 r. na polską – Rokpol. Dzisiaj, pod nazwą Kamen jest on produkowany nadal i jak przed laty ma niepowtarzalny, ceniony przez wielu smak i aromat. Mleczarnia produkuje też cały asortyment wyrobów nabiałowych: mleko, kefir, śmietanę i bardzo dobry produkt regionalny: twaróg sudecki.
Dodać należy, że KaMOS to jedna z niewielu pozostałych na rynku Spółdzielni Mleczarskich. Jest własnością swoich członków, a mleko dostarczają tu lokalni rolnicy. Pochodzi ono od szczęśliwych, wypasanych na górskich łąkach krów, w tym od zwierząt bardzo dziś rzadkich ras: polskiej czerwonej i polskiej biało – czerwonej.
Tym bardziej warto spróbować kamiennogórskich, lokalnych i smacznych wyrobów mleczarskich.
Spółdzielnia Mleczarska KaMOS
58-400 Kamienna Góra
ul. Towarowa 41
tel: 75 744-61-00, 75 744-21-36, 75 744-61-00