3) Malinowa Zagroda – Mariusz Purgał

Na terenie Przemkowskiego Parku Krajobrazowego, w małej wsi Wysoka warto odwiedzić gospodarstwo ekologiczne Malinowa Zagroda. Uprawia się tu naturalnymi, tradycyjnymi metodami, bez nawozów sztucznych maliny, porzeczki, orzechy włoskie, kilkanaście gatunków warzyw oraz zboża. W przydomowym sadzie rosną stare jabłonie, grusze i śliwy.
Jednak największym skarbem gospodarzy są kozy i wyrabiane z ich mleka słynne już szeroko i daleko sery. Kontynuując zapomniane już dzisiaj cysterskie tradycje wyrabia się tu sery niezwykłe.  Wszystkie bardzo smaczne, ale niektóre z nich, jak sami mnisi przyznawali przed wiekami są wyjątkowe, „ nie do codziennego spożywania” ukoronują z pewnością nawet najbardziej świąteczną biesiadę.
Z pewnością należy do nich Kozamer Klasztorny – kozi ser o charakterystycznym zapachu i pikantnym smaku, z lekkimi przerostami niebieskiej pleśni. Ser ten dojrzewa ponad rok. Jego smak i zapach jest niezwykle skoncentrowany. Znawca serów farmerskich Gieno Mientkiewicz opisał go kiedyś w ten sposób: ”Już kawałek wielkości dyniowej pestki potrafi wypełnić smakiem usta na godzinę. Potrafi też swoją mocą te usta zamknąć, uszczypać. Wciąga w podróż po niedostępnych klasztornych krużgankach, pachnie omszałymi trunkami, chlebem przeżegnanym znakiem krzyża, sienią z drewnianą podłogą. Smakuje jak podróż w czasie.”
Po spróbowaniu tego niezwykłego sera niejako na deser warto sięgnąć po inne specjalności tutejszego gospodarstwa:
Kozamer łagodny – ser podpuszczkowy półtwardy, z białą skórką, łagodny smak i zapach, czasami z dodatkiem ziół, czosnku, pieprzu, kozieradki.
Kozamer Szwajcar – podpuszczkowy ser z mleka koziego, o słodkawym lekko orzechowym smaku.
Kozuszek – delikatny kozi twarożek podpuszczkowy.
Twaróg krowi – aromatyczny, śmietankowy, kwasowo-podpuszczkowy twarożek.
Gouda Przemkowska – podpuszczkowy ser z mleka krowiego, o charakterystycznej żółtej barwie, łagodny w smaku, może byc z dodatkami ziołowymi.
Pleśniak – ser w typie gorgonzoli, miękki, dojrzewający, mocny pikantny smak, charakterystyczny zapach.
Szwajcar – półtwardy, podpuzczkowy, dojrzewający ser z mleka krowiego, o charakterystycznym słodkawym, orzechowym smaku.
Nie omijajcie Wysokiej koło Przemkowa, bo nie samym chlebem przecież człowiek żyje! Od czasu do czasu warto spróbować sera, co się zowie!

Malinowa Zagroda

Wysoka koło Przemkowa

Mariusz Purgał

Tel:  665 876 726