Przedsiębiorstwo farmerskie to nowo powstała przetwórnia mleczarska produkująca różnego rodzaju krowie sery, śmietanę i masło.
Największą zaletą przetworów jest pochodzenie surowca, czyli mleka. Pochodzi ono z małych gospodarstw, w których krowy wypasane są na naturalnych pastwiskach. Łąki te znajdują się w dolinie rzeki Baryczy, na czystych ekologicznie, nieskażonych działalnością przemysłową terenach. Sposób żywienia krów sprawia, ze zarówno mleko i jego przetwory uzyskują jedyny w swoim rodzaju, wyjątkowy smak, doceniany przez koneserów. Gospodarstwa hodowlane, które dostarczają mleko do przetwórni, poddawane są codziennemu nadzorowi sanitarnemu, dzięki czemu pozyskiwany surowiec spełnia najwyższe normy jakościowe. Badaniom w specjalistycznym laboratorium poddawane są także wszystkie wytwarzane w przetwórni produkty. Stosowane do wytwarzania serów dodatki ziołowo- warzywne pochodzą z gospodarstw prowadzących działalność rolniczą ekologiczną. Przedsiębiorstwo Farmerskie Sery Ślubowskie przy produkcji serów korzysta z tradycyjnych przepisów, zarówno lokalnych jak i tych szerzej znanych z literatury kulinarnej. Według tych receptur powstają w Ślubowie sery podpuszczkowe świeże i dojrzewające, twarogowe oraz nawet sery zwarowe (otrzymywane z przetworzenia serwatki, np. typu Riccota) Wszystkie sery produkowane są metodami ręcznymi, w zgodzie i poszanowaniu z najlepszymi tradycjami serowarskimi.
PRZEDSIĘBIORSTWO FARMERSKIE SERY ŚLUBOWSKIE
Igor Pietrzyk
Ślubów 13
56-200 Góra
tel. 604 433 373