Zapach piernika kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Jednak w Oleśnicy piernikiem pachnie przez okrągły rok. Mieszka tu bowiem rodzina, która od lat wyrabia pierniki z klasą, godne każdego podniebienia i każdego stołu, według receptur swojej babci Józefy. Bo wiedzieć trzeba, iż babcia Józefa, doskonaliła kunszt wypiekania pierników w szkole kucharskiej dla pań w Warszawie prowadzonej przez słynną Lucynę Ćwierczakiewiczową. Po ukończeniu szkoły babcia przez wiele lat prowadziła kuchnię w pałacu biskupów w Obroszynie koło Lwowa. Swoją wiedzę kulinarną przekazała córce, a ta nauczyła wyrabiać piernikowe cuda następne pokolenie. Tak właśnie powstaje tradycja. Z czasem proste formy piernika zaczęły przekształcać się w wymyślne kształty, przedstawiające różne postacie, zwierzęta oraz przedmioty codziennego i niecodziennego użytku.
Składniki piernika są tylko naturalne: mąka, karmel, jaja, cukier puder, margaryna, przyprawy (cynamon, imbir, kardamon, goździk, biały pieprz i wiele innych). A nade wszystko prawdziwy miód, bez którego nie może powstać piernik godny tej szlachetnej nazwy!
Wszystkie wyroby są produkowane i zdobione ręcznie oraz w całości jadalne.
Zapraszamy od piernikowej Oleśnicy!
Piernikowe Cuda
Oleśnica
tel. 886-145-153
danma@onet.com.pl